• Instagram
  • Facebook
  • X (Twitter)
  • Tiktok
2024. gads pasaules sportā – būs ko redzēt! (Papildināts)

2024. gads pasaules sportā – būs ko redzēt! (Papildināts)

Ir sācies jaunais, 2024. gads, kas nozīmē, ka daudzi pārvilkuši strīpu aizvadītajiem 12 mēnešiem un izdarījuši secinājumus par aizvadīto gadu, kā arī deklarējuši savus mērķus gaidāmajam. Arī sporta pasaule neguļ un turpmākajos 12 mēnešos sporta līdzjutējus sagaida patiesi piesātināts kalendārs ar augsta līmeņa un nozīmes sacensībām. Vai Latvijas basketbolisti pirmo reizi kvalficēsies uz olimpiskajām spēlēm, vai mūsu hokejisti noturēs pērn sasniegto latiņu un atkal cīnīsies par medaļām? Kādi svarīgi notikumi mūs sagaida futbolā un gadsimta cīņa boksā – iepazīsties ar lielāko sporta notikumu kalendāru katra gaumei kopā ar mums!

Visa gada gaitā atjaunojam informāciju arī par tekošajiem sporta notikumiem, kuri jau noslēgušies.

welcome-offer

Dakaras Rallijs

Sacīkstes norisinājās janvāra sākumā (no 5. līdz 19.) Saūda Arābijā. Vēsturiskais rallija maršruts ir ievērojami mainījies, sākot ar tā pirmsākumiem. Šoreiz tas startēja no Al – Ulas pilsētas Medinas rezidencē un noslēdzās Janbu. Salīdzinot ar pērnā gada sacīkstēm, maršruts bija mainīts par 60%, tādējādi cerot padarīt to grūtāku braucējiem un interesantāku skatītājiem.

Uzvaru “Ultimate” vieglo automašīnu kategorijā ieguva leģendārais spānis Karloss Sainss, bet ar visiem rezultātiem var iepazīties šeit.


Āfrikas Nāciju kauss futbolā

“Africa Nations Cup 2023” norisinājās jau 34. reizi, bet par rīkotājvalsti šoreiz tika izvēlēta Kotdivuāra. Turnīra norise bija paredzēta gadu iepriekš vasarā, tomēr to pārcēla lietusgāžu dēļ par gadu un uz ziemas mēnešiem.

Par Āfrikas spēcīgāko futbola valsti kļuva sacensību rīkotāja Kotdivuāra, kas fināla mačā ar 2:1 pieveica Nigēriju.


Tenisa Grand Slam turnīri

Kopumā gan vīriešu (ATP Tour), gan sieviešu (WTA Tour) aktīvajā sezonā ir četri Grand Slam raudzes turnīri. Tie atšķiras ne tikai prestiža ziņā, bet arī kopējo balvu fonda, kā arī piešķirto reitinga punktu apjomā. Grand Slam čempioni iegūst 2000 pasaules reitinga  punktu, kamēr “Masters līmeņa (vienu “stāvu” zemāk par Grand Slam) to ir divas reizes mazāk.

Viens no četriem turnīriem jau aizvadīts. Par “Australian Open” uzvarētājiem vīriešu konkurencē kļuva Janiks Siners un sievietēm Arina Sabalenka. Mūsu Aļona Ostapenko vienspēlēs tika līdz 3. kārtai, bet dubultspēlēs pārī ar Ludmilu Kičenoku tika līdz finālam, samierinoties ar otro vietu.

Atlikušie Grand Slam šogad:

  • “French Open”, saukts arī par “Roland Garros (no 20. maija līdz 9. jūnijam)
  • “Wimbledone” (no 1. līdz 14. jūlijam)
  • “US Open” (no 26. augusta līdz 8. septembrim)


Super Bowl LVIII

Tas ir skatītākais sporta notikums Ziemeļamerikā, kas ierindotos starp tādiem arī pasaules mērogā. ASV vien ir 330+ miljoni iedzīvotāju, bet amerikāņu futbols ir iecienītākais sporta veids šajā valstī. “National Football League” (NFL) čempioni tika noskaidroti 11. februārī Ņūorleānā.

Par tiem tika kronēti “Kanzas City Chiefs” futbolisti ar fināla MVP Patriku Mahomsu priekšgalā! Uzvara tika izcīnīta īstā trillerī (25:22) un čempionu noskaidrošanai bija nepieciešams papildlaiks.

Mahomsa kontā jau ir trīs “Super Bowl” kausi un tikpat vērtīgākā spēlētāja balvas. Vai viņš pieteicies uz GOAT statusu un Toma Breidija pozīcijas ir apdraudētas?


“Tonybet Virslīgas” sākums

Jaunā klubu futbola sezona Latvijā startējusi 8. martā ar jaunām vēsmām. Ar prieku paziņojam, ka esam uzsākuši sadarbību ar Latvijas Futbola Virslīgu, kļūstot par tās ģenerālsponsoru! No 2024. gada sezonas tā iegūs arī jaunu nosaukumu – “Tonybet Virslīga”, kuras atbalstītājs ir “Tonybet Fan” uzņēmums! Vienošanās panākta līdz 2026. gadam.

Seko līdzi “Tonybet Virslīgas” aktuālajiem notikumiem tonybetfan.com & tonybetvirsliga.lv mājas lapās un to sociālajos tīklos. Tiekamies lielajā futbolā!


Gadsimta cīņa boksā

Jau ilgāk nekā gadu par titulu apvienojošo cīņu supersmagā svara kategorijā iepriekš nav spējuši vienoties abi prestižāko čempionu jostu turētāji brits Taisons Fjūrijs (WBC čempions) un ukrainis Oleksandrs Usiks (pieder WBO, WBA, IBF un žurnāla “The Ring” jostas). Cīņas datums mainīts vairākas reizes un pēdējā vienošanās paredzēja, tai jānotiek 17. februārī Saūda Arābijas galvaspilsētā Rijādā.

Diemžēl, arī šoreiz boksa faniem netika dota iespēja izbaudīt gadsimta cīņu. Iemesls – Fjūrija pārsistā uzacs nedēļu pirms cīņas sākuma. Tagad ir zināms jauns datums – 18. maijs. Vai cīņu beidzot redzēsim?


Stenlija kausa izcīņa

Nacionālajā hokeja līgā (NHL) izslēgšanas spēļu turnīrs tiek saukts par Stanley Cup un cīņa par to tiek uzsākta jau aprīļa mēnesī. 16 komandas, četras kārtas un 16 uzvaras – tas šķir no tiesībām saukties par čempioniem! Šoreiz “play – off” sākums kalendārā paredzēts 15. aprīlī un čempions tiks noskaidrots līdz 16. jūnijam (ja finālā būs nepieciešamas septiņas spēles). Pērn par otro latvieti aiz Sanda Ozoliņa (tolaik “Colorado Avalanche” sastāvā), kuram izdevies izcīnīt Stenlija kausu, kļuva Teodors Bļugers (“Vegas Golden Knights” rindās). Lai arī Bļugers ir mainījis klubu un šobrīd pārstāv “Vancouver Canoucks” vienību, arī šogad viņa izredzes aizspēlēties tālu “play – off” turnīrā tiek vērtētas kā labas. Turēsim īkšķus!


Pasaules čempionāts hokejā

Katru pavasari lielākā daļa Latvijas mājsaimniecību pievēršas TV ekrāniem, lai justu līdzi nacionālajai hokeja izlasei. Kupls skaits fanu arī ierasti apmeklē pasaules čempionāta mačus klātienē, ļaujot justies mūsējiem kā mājās. Pagājušais gads beidzot ilgi gaidītās medaļas, izcīnot bronzu. Lielu lomu spēlēja mājas sienas, grupas mačus un ceturtdaļfinālu aizvadot “Arēnā Rīga”. Šoreiz PČ no 10. līdz 26. maijam norisināsies Čehijas pilsētās Prāgā un Ostravā. Latvijas līdzjutējiem Čehija ir nesusi dalītas jūtas. Ja 2004. gadā mūsējie ieņēma 7. vietu, tad 2015. gada PČ nācās cīnīties par palikšanu elitē un noslēgumā 13. vieta. Taču šoreiz faniem arī 7. vieta varētu būt par maz. Latvija spēlēs Ostravā vienā grupā ar ASV, Vāciju, Zviedriju, Slovākiju, Franciju, Kazahstānu un Poliju. Ar gaidāmā PČ aktualitātēm var iepazīties šeit. 


UEFA Čempionu līgas fināls

Šobrīd rit jau 69. Eiropas spēcīgāko klubu turnīrs, bet 32. kopš tas nosaukts par UEFA Čempionu līgu. Tomēr kulminācija ar vienu fināla spēli paredzēta 1. jūnijā, Londonā, leģendārajā “Wembley” stadionā. Turnīrs nonācis izslēgšanas spēļu stadijā, kur cīņu par titulu turpina 16 komandas. Kura būs labākā?


“EURO 2024” – Ronaldo pēdējais uznāciens uz lielās skatuves?

Tikmēr Eiropas kontinenta četrgades svarīgākās nacionālo izlašu futbola sacensības šoreiz no 14. jūnija līdz 14. jūlijam norisināsies Vācijas 10 pilsētās. Šī būs otrā reize, kad finālturnīrā piedalās 24 vienības (iepriekšējais formāts bija ar 16). Ar grupu iedalījumu var iepazīties šeit. Kā ierasts, katrs turnīrs ir ar savu stāstu. Tāpēc aktuāls arī paliek jautājums – vai šis būs pēdējais lielais turnīrs ar izlasi 38 gadus vecajam portugālietim un pasaules futbola leģendai Krištianu Ronaldu? Viens EČ tituls viņam ir (2016), bet vai izdosies vēl viena pēdējā deja? Jāatzīst, ka Portugāle uz starptautiskās skatuves aizvien izskatās ļoti labi!


Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) finālsērija

NBA sezonas kulminācija gaidāma sākot ar 6. jūniju. Un atkarībā no tā, cik spēles būs nepieciešamas čempiona noskaidrošanai (uzvarētājs best of seven games series), ilgs arī sērija. Pamatotas cerības ir arī Latvijas auditorijai, jo Kristaps Porziņģis vasaras periodā pievienojies vienai no titula pretendentēm un leģendārākajai organizācijai līgā Bostonas “Celtics”. Jāteic, ka komanda sezonas pirmajā pusē demonstrē lielisku sniegumu, esot starp favorītiem ka “uz papīra”, tā to apliecinot ar spēli laukumā. Turēsim īkšķus!


Lielākā Ultimate Fighting Championship (UFC) zvaigzne atgriezīsies oktagonā

2023. gada izskaņā lielākā MMA (Mixed Martial Arts) zvaigzne Konors Makgregors nāca klajā ar ilgi gaidītu paziņojumu – kad viņš beidzot atkal kāps būrī cīnīties. Pēc pēdējā cīņā pret Dastinu Porjē piedzīvotā potītes lūzuma būs pagājuši vairāk nekā divi gadi, tomēr īru cīkstonis, bijušais divu svara kategoriju UFC čempions ir apņēmības pilns atgriezties un ar spozmi. Kas interesanti, viņš cīnīsies ar Maiklu Čendleru, bet… citā svara kategorijā jeb middleweight (līdz 83,9 kilogramiem). Tā būs jau ceturtā svara divīzija, kurā Makgregors būs aizvadījis cīņu. Iespaidīgi! Vai viņš arī tur spēs gūt panākumus? Cīņas norise paredzēta 29. jūnijā, Lasvegasā, “T – Mobile Arena”. Nav šaubu – preses konferences un ažiotāža būs milzīga!


Vīriešu izlases OS kvalifikācijas cikls

Kā zināms, tad Latvija ieguvusi tiesības rīkot vienu no četrem kvalifikācijas turnīriem, lai tiktu uz olimpiādi. Tas, savukārt, notiks no 2. līdz 7. jūlijam Rīgā, kur mūsējie ielozēti turnīrā kopā ar Gruziju un Filipīnām mūsu grupā, kamēr pretējā būs Brazīlija, Melnkalne un Kamerūna. Pārējo kvalifikācijas turnīru dalībniekus var redzēt te. Matemātika OS biļetes iegūšanai ir vienkārša – divas grupas par trīs vienībām katrā, no kurienes divas labākās tiekas pusfinālos, bet finālā mača uzvarētāji dodas uz Parīzi. Lai mājas sienas palīdz!


Vasaras Olimpiskās spēles

Parīzē no 26. jūlija līdz 11. augustam norisināsies četrgades svarīgākais un lielākais sporta forums Vasaras OS, kur gandrīz 11 tūkstoši atlētu 32 sporta veidos (kopā 48 disciplīnās) noskaidros pasaules labākos! Latvijai Tokijas olimpiādē pēc viena cikla pauzes izdevās atkal izcīnīt medaļas pēc tam, kad mūsu delegācija palika tukšā Rio spēlēs  – zeltu 3×3 basketbolā (P. K. Lasmanis. N. Miezis, A. Čavars un E. Krūmiņš) un bronzu svarcelšanā (Toms Plēsnieks). Tiesa, arī šīs spēles pavada politisks fons Krievijas agresijas pret Ukrainu dēļ. Miezis ar Lasmani, kā arī citi latviešu atlēti jau paziņojuši, ka nepiedalīsies olimpiādē, ja tajā jebkādā statusā tiks pielaisti krievu un baltkrievu sportisti. Taisnība labad arī jāatzīst, ka vismaz pagaidām 3×3 izlase nav izcīnījusi olimpisko ceļazīmi. Arī Latvijas Olimpiskā Komiteja (LOK) pagaidām nesteidzas ar skaļiem publiskiem paziņojumiem par iespēju boikotēt spēles, vien norādot – lēmums būs kolektīvs un pieņemts konsultējoties ar partnervalstīm. Tomēr maz ticams, ka Latvija spētu izšķirties par tādu soli, tāpat arī citas valstis šobrīd ir ļoti nekonkrētas savās nostājās. Savukārt no 28. augusta līdz 8. septembrim norisināsies Paralimpiskās spēles, kurā kā ierasts uz godalgām pavisam droši tēmēs arī sportisti no Latvijas.


Billie Jean Cup Finals & Davis Cup Finals 

Prestižākie un konkurētspējīgākie tenisa turnīri, kur sacenšas nacionālās izlases. Šoreiz ari finālturnīri norisināsies Spānijā. Ja sievietēm fināls paredzēts no 12. līdz 17. novembrim Seviļā, savukārt vīriešu konkurencē no 19. līdz 24. novembrim Malagā. Vai redzēsim kādu mūsdienu tenisa klasiku ar serba Novāka Džokoviča vai kāda no spāņiem Rafaela Nadala vai Karlosa Alkarasa dalību?

welcome-offer